Inter- en Binnengemeentelijke samenwerking

Gemeenten staan voor een grote opgave. Nieuwe taken (zoals vanwege de decentralisaties), veranderende behoeften van burgers en bedrijven in de netwerkdemocratie, nieuwe mogelijkheden door gebruik van digitalisering/social media. Dat alles ook nog eens gecombineerd met teruglopende budgetten, maakt dat veel gemeenten beseffen dat het steeds meer noodzakelijk wordt om vormen van samenwerking aan te gaan.
Met (buur)gemeenten intergemeentelijke samenwerking onderzoeken op inhoudelijke deelterreinen, op het gebied van bedrijfsvoering, op de mogelijkheden van ambtelijke samenvoeging of op ook bestuurlijke samenwerking. Hoe staat uw gemeente ervoor, nu en in de komende jaren. Als onafhankelijke adviseur ondersteunt Gearing-ca strategische verkenningsprocessen. Volledig op maat en vertrouwelijk. Met bestuur en management en vervolgens eventueel breder in de organisatie.
Ontwikkelingen als de netwerkdemocratie en G1000 zetten gemeenten aan om na te denken over vormen van binnen-gemeentelijke samenwerking. In het maatschappelijk spectrum verandert de rol van de gemeente van een centrale positie in die van één van de partners in (nieuwe) samenwerkingsverbanden. Hoe vrij is de gemeente in het inhoud geven van deze nieuwe rollen? Wat vraagt het van bestuur, organisatie en medewerkers? Wat zijn de maatschappelijke effecten en opbrengsten? Hoe ver kan een gemeente in samenwerking gaan? Hoe verhoudt dit zich met wettelijke taken zoals vergunningverlening en handhaving? Gearing-ca adviseert gemeenten in het herkennen van de nieuwe ontwikkelingen, het onderzoeken van nieuwe posities, het begeleiden van (de start van) nieuwe binnen-gemeentelijke samenwerkingsvormen en het trainen en coachen van medewerkers in hun nieuwe rollen.